Çağdaş Sözlük

var ~ وار

Lugat-i Naci - var ~ وار maddesi. Sayfa: 919 - Sira: 10

Lugatı naci sözlüğü var maddesi. osmanlıcada var ne demek, var anlamı manası, var osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte var hakkında bilgi. Arapça var ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada var anlamı

وار var ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

وار var يقول ما التركية . معنى وار var اللغة التركية

وار var می گویند آنچه ترکیه. معنای وار var زبان ترکی

var ~ وار güncel sözlüklerde anlamı:

VaR ::: f. (Teşbih edatıdır) Gibi, ...li, kerre, def'a, sâhib, mâlik, lâyıklık (yerinde kullanılarak birleşik kelimeler yapılır). Meselâ: Melek-vâr : Melek gibi. Ümid-vâr: Ümidli.

"); -vâr ::: (f. e.) : 1) benzetme edatı, gibi. (bkz. : âsâ, mânend, -vâre, -vârî, veş). Âvâre-vâr : âvâre gibi. Bülbül-vâr : bülbül gibi. 2) i. kerre, defa. Yek-vâr : bir defa, bir kerre. 3) s. -li. Ümîd-vâr : ümitli. 4) s. mâlik, sahip. Mâl-vâr : mal sahibi, zengin, (bkz. : -dar, zû-). 5) lâyıklık, uygunluk anlatır. Gûş-vâr : kulağa takılmıya lâyık küpe.

Var :::


  1. Mevcut, evrende veya düşüncede yer alan, yok karşıtı.

  2. Sahiplik bildiren olumlu isim cümleleri kuran bir söz
    Örnek: Rahatsız etmek istemem hem de işim var. H. E. Adıvar

  3. Elde bulunan her şey
    Örnek: Elimizden alınan şeyler bütün varımız ve bütün varlığımızdır. R. E. Ünaydın

vâr ::: gibi , benzer

vâr ::: ‬gibi

vâr ::: benzer

-vâr ::: (f. e.) 1) benzetme edatı, gibi. (bkz. : âsâ, mânend, -vâre, -vârî, veş). Âvâre-vâr : âvâre gibi. Bülbül-vâr : bülbül gibi. 2) i. kerre, defa. Yek-vâr : bir defa, bir kerre. 3) s. -li. Ümîd-vâr : ümitli. 4) s. mâlik, sahip. Mâl-vâr : mal sahibi, zengin, (bkz. : -dar, zû-). 5) lâyıklık, uygunluk anlatır. Gûş-vâr : kulağa takılmıya lâyık küpe.

var ::: mevcut, olanca

VÂR :::

f. (Teşbih edatıdır) Gibi, ...li, kerre, def'a, sâhib, mâlik, lâyıklık (yerinde kullanılarak birleşik kelimeler yapılır). Meselâ: Melek-vâr : Melek gibi. Ümid-vâr: Ümidli