Hicâz ~ حجاز
Lugat-i Naci - Hicâz ~ حجاز maddesi. Sayfa: 345 - Sira: 19
Lugatı naci sözlüğü Hicâz maddesi. osmanlıcada Hicâz ne demek, Hicâz anlamı manası, Hicâz osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Hicâz hakkında bilgi. Arapça Hicâz ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Hicâz anlamı
حجاز Hicâz ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
حجاز Hicâz يقول ما التركية . معنى حجاز Hicâz اللغة التركية
حجاز Hicâz می گویند آنچه ترکیه. معنای حجاز Hicâz زبان ترکی
Hicâz ~ حجاز güncel sözlüklerde anlamı:
HiCAZ ::: Arabistan'da Mekke-i Mükerreme ile Medine-i Münevvere'nin bulunduğu mıntıka.
hicaz ::: (a. h. i.) : Arap yarımadasında, Mekke ile Medîne'nin bulunduğu ülke.
hicaz ::: (a. i.) : müz. Türk müziğinin 8 numaralı basit makamıdır, en eski zamanlardan olup, hâlen de en büyük rağbetle kullanılmaktadır. Bugün elde bulunan Türk müziği eserlerinde en ziyâde kullanılan makam hicazdır. Hicaz makamı hicaz dörtlüsüne rast beşlisi ilâve-vesinden ibarettir. Durağı dügâh ve güçlüsü -dördüncü derecesi olan- nevadır. Dizisi inici çıkıcıdır. Donanımına si bakıyye bemolü ile fa ve do bakıyye diyezleri konulur. Niseb-i şerîfe sayısı 7 dir. Orta sekizlikteki sesleri -peştden tîze doğru- şöyledir : dügâh, dikkürdî, nim hicaz, neva, hüseynî, eviç, gerdaniye ve muhayyer.
Hicaz ::: Mekke ve Medinenin bulunduğu yer.
Hicaz :::
- Klasik Türk müziğinde dügâh perdesinde karar kılan bir makam.
- Klasik Türk müziğinde do diyez notasını andıran perde.
hicaz ::: arabistan'da hicaz bölgesi , hicaz makamı
hicaz ::: Arabistan’da Hicaz bölgesi
hicaz ::: hicaz makamı
hicaz ::: (a. h. i.) Arap yarımadasında, Mekke ile Medîne'nin bulunduğu ülke.
hicaz ::: (a. i.) müz. Türk müziğinin 8 numaralı basit makamıdır, en eski zamanlardan olup, hâlen de en büyük rağbetle kullanılmaktadır. Bugün elde bulunan Türk müziği eserlerinde en ziyâde kullanılan makam hicazdır. Hicaz makamı hicaz dörtlüsüne rast beşlisi ilâve-vesinden ibarettir. Durağı dügâh ve güçlüsü -dördüncü derecesi olan- nevadır. Dizisi inici çıkıcıdır. Donanımına si bakıyye bemolü ile fa ve do bakıyye diyezleri konulur. Niseb-i şerîfe sayısı 7 dir. Orta sekizlikteki sesleri -peştden tîze doğru- şöyledir : dügâh, dikkürdî, nim hicaz, neva, hüseynî, eviç, gerdaniye ve muhayyer.
HİCAZ :::