Çağdaş Sözlük

adavet ~ عداوت

Lugat-i Naci - adavet ~ عداوت maddesi. Sayfa: 533 - Sira: 15

Lugatı naci sözlüğü adavet maddesi. osmanlıcada adavet ne demek, adavet anlamı manası, adavet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte adavet hakkında bilgi. Arapça adavet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada adavet anlamı

عداوت adavet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

عداوت adavet يقول ما التركية . معنى عداوت adavet اللغة التركية

عداوت adavet می گویند آنچه ترکیه. معنای عداوت adavet زبان ترکی

adavet ~ عداوت güncel sözlüklerde anlamı:

ADAVET ::: Husumet, düşmanlık. Kin. buğz. Garaz.(Adâvet ve muhabbet, nur ve zulmet gibi zıttırlar. İkisi, mâna-yı hakikisinde olarak beraber cem olmazlar. Eğer muhabbet, kendi esbabının rüçhaniyetine göre bir kalbde hakiki bulunsa, o vakit adâvet mecazi olur; acımak suretine inkılâb eder. Evet mümin, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır. Onun için nass-ı hadis ile: "Üç günden fazla, mü'min mü'mine küsüp kat-ı mükâleme etmeyecek." Eğer esbâb-ı adâvet galebe çalıp, adâvet, hakikatıyla bir kalbde bulunsa; o vakit muhabbet mecâzi olur; tasannu ve temelluk suretine girer. M.)

adâvet ::: (a. i.) : düşmanlık, yağılık, (bkz. : buğz).

adavet ::: düşmanlık.

ADaVET ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

Sen kötülüğü, en güzel haslet ne ise onunla önle (Öfkeye sabr ile, cehâlete ilim ile, kötülüğe afv ile karşılık ver). O zaman (görürsün ki) seninle arasında adâvet bulunan kimse bile sanki yakın dostun olmuştur. (Fussilet sûresi: 34)

Kıymetli ömrünü dâimâ adâvet ve husûmet sebebiyle keder ve huzursuzlukla geçiren kimselere yazık. (Ahmed Rıfat)

Üç şey adâvete sebeb olur: Mal hırsı, insanların ikramlarına düşkünlük göstermek, insanların göstereceği îtibâra önem vermek (Ebû Osman Hîrî)

Adavet :::


  1. Düşmanlık.

adâvet ::: düşmanlık

adavet ::: düşmanlık

adâvet ::: ‬düşmanlık

adâvet ::: (a. i.) düşmanlık, yağılık, (bkz. : buğz).

ADAVET ::: Düşmanlık

adavet ::: düşmanlık, husumet

ADAVET :::

Husumet, düşmanlık. Kin. buğz. Garaz.(Adâvet ve muhabbet, nur ve zulmet gibi zıttırlar. İkisi, mâna-yı hakikisinde olarak beraber cem olmazlar. Eğer muhabbet, kendi esbabının rüçhaniyetine göre bir kalbde hakiki bulunsa, o vakit adâvet mecazi olur; acımak suretine inkılâb eder. Evet mümin, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır. Onun için nass-ı hadis ile: "Üç günden fazla, mü'min mü'mine küsüp kat-ı mükâleme etmeyecek." Eğer esbâb-ı ad