Çağdaş Sözlük

gazel ~ غزل

Lugat-i Naci - gazel ~ غزل maddesi. Sayfa: 550 - Sira: 9

Lugatı naci sözlüğü gazel maddesi. osmanlıcada gazel ne demek, gazel anlamı manası, gazel osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte gazel hakkında bilgi. Arapça gazel ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada gazel anlamı

غزل gazel ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

غزل gazel يقول ما التركية . معنى غزل gazel اللغة التركية

غزل gazel می گویند آنچه ترکیه. معنای غزل gazel زبان ترکی

gazel ~ غزل güncel sözlüklerde anlamı:

GAZEL ::: Tek kişinin özel bir ahenkle okuduğu manzume. (Aşk ve nefis gibi hislere ait olup, anlamı dine aykırı olursa ve kadın sesi ile câiz değildir.) * Edb: Klâsik şark şiirlerinin en çok kullanılan ve (5-15) beyitlik şekil. * Sonbaharda ağaç üzerinde kuruyan yapraklar. * Ceylân. * Lâtif şey. * Güzel kadınların bahsi ve medhi. * Kadınlar sohbetini sevmek. * Köpeğin, geyiğin sesinden ürkmesi.

gazel ::: (a. s.) : 1) lâtif. 2) i. ed. klâsik şark şiirinin en mühim ve en çok kullanılmış olan nazım şeklidir. Arap'lardan Acem'lere ve onlardan da Türk'lere geçmiştir. Gazel, nazariyyatta 5-15 beyit olur, ilk beytin mısraları aralarında kafiyeli, diğer beyitlerde ilk mısraı serbest, ikinci mısra matla ile kafiyelidir. İlk beyte "matla'", son beyte "makta" denir. Gazel "lyrique" bir şekildir; başta aşkın her türlü safahatı ve mevzuatı, cânân ve mey olduğu halde, rindlik, hayat felsefesi, tasavvuf, tabîat gibi şeyler mevzuunu teşkîl edebilir. 2) mec. irticaî olarak ses ile yapılan taksim'dir, ekseriya saz ile karşılıklı olarak saz-söz taksimi şeklinde yapılır.

gazel ::: bir şiir türü.

Gazel ::: Divan edebiyatında kullanılan; en az beş, en çok on beş beyittin oluşan şiir biçimi.

gazel ::: lirik şiir

gazel ::: ‬lirik şiir

gazel ::: (a. s.) 1) lâtif. 2) i. ed. klâsik şark şiirinin en mühim ve en çok kullanılmış olan nazım şeklidir. Arap'lardan Acem'lere ve onlardan da Türk'lere geçmiştir. Gazel, nazariyyatta 5-15 beyit olur, ilk beytin mısraları aralarında kafiyeli, diğer beyitlerde ilk mısraı serbest, ikinci mısra matla ile kafiyelidir. İlk beyte

GAZEL :::

Tek kişinin özel bir ahenkle okuduğu manzume. (Aşk ve nefis gibi hislere ait olup, anlamı dine aykırı olursa ve kadın sesi ile câiz değildir.) * Edb: Klâsik şark şiirlerinin en çok kullanılan ve (5-15) beyitlik şekil. * Sonbaharda ağaç üzerinde kuruyan yapraklar. * Ceylân. * Lâtif şey. * Güzel kadınların bahsi ve medhi. * Kadınlar sohbetini sevmek. * Köpeğin, geyiğin sesinden ürkmesi.