Çağdaş Sözlük

muhtesib ~ محتسب

Lugat-i Naci - muhtesib ~ محتسب maddesi. Sayfa: 723 - Sira: 17

Lugatı naci sözlüğü muhtesib maddesi. osmanlıcada muhtesib ne demek, muhtesib anlamı manası, muhtesib osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte muhtesib hakkında bilgi. Arapça muhtesib ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada muhtesib anlamı

محتسب muhtesib ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

محتسب muhtesib يقول ما التركية . معنى محتسب muhtesib اللغة التركية

محتسب muhtesib می گویند آنچه ترکیه. معنای محتسب muhtesib زبان ترکی

muhtesib ~ محتسب güncel sözlüklerde anlamı:

MUHTESiB ::: (Hisab. dan) Belediye işlerine bakan memur. * Kanundan ziyâde idâri ve örfi işler için karar veren. İhtisâb ağası. (Bak: İhtisab)

muhtesib ::: (a. s. hisâb'dan) : 1) [eskiden] belediye işlerine bakan me'mur, belediye me'muru. 2) [eskiden] polis ve belediye işlerine bakan me'mur. (bkz. : şahne, şıhne).

MUHTESiB ::: Hisbet; iyilikler yapılmaz olduğunda iyiliklerin yapılmasını emretmek, kötülükler yapılır olduğunda yapılmasını önlemek, nehyetmektir. Âyet-i kerîmede de meâlen; "Sizden, insanları iyiliğe çağıran bir cemâat olsun ki, ma'rûfu (yâni kitab ve sünnete uymayı) emreder ve münkeri (kötülükleri) yasak eder hâlde bulunsunlar" (Âl-i İmrân sûresi: 104) buyrulmuştur. Bu farz olan işleri yaptırmak muhtesibin görevidir. (İmâm-ı Mâverdî)

Hadîs-i şerîfte; "Günâh işleyeni gören, eli ile mâni olsun. Buna gücü yetmezse, dili ile mâni olsun" buyruldu. Emr-i ma'rûf ve nehy-i münkeri el ile yapmak hükûmet adamlarına yâni muhtesib ve kâdılara, dil ile yapmak, din adamlarına, kalb ile yapmak da her müslümana farzdır. (Abdülganî Nablüsî)

muhtesib ::: (hisab , dan) belediye işlerine bakan memur , kanundan ziyade idari ve örfi işler için karar veren , ihtisab ağası

muhtesib ::: (a. s. hisâb'dan) 1) [eskiden] belediye işlerine bakan me'mur, belediye me'muru. 2) [eskiden] polis ve belediye işlerine bakan me'mur. (bkz. : şahne, şıhne).

MUHTESİB :::

(Hisab. dan) Belediye işlerine bakan memur. * Kanundan ziyâde idâri ve örfi işler için karar veren. İhtisâb ağası. (Bak: İhtisab